Programok / Szabadidő, sport, életmód

Település:
Békés megye, Gyula

Kategória:
Szabadidő, sport, életmód


Kirándulás a természetben


Természetjáró túrák Gyulán és környékén Gyalogosan vagy két keréken

Kirándulás a természetben

 
2020.03.17 - 2020.08.31

 

Természetjáró túrák Gyulán és környékén

Gyalogosan vagy két keréken

 

 

Kerékpáros túrák Gyula környékén


 

 

1. Körös-körút

A 40 km hosszúságú kerékpáros túra útvonala a Körösök vidékének egyik legszebb táját érinti. A túra bevezető szakaszán az egykori Fehér-Körös belvárosi holtága, az Élővíz-csatorna mellett haladva a város egyik legszebb és legrégibb ősparkja, a Csigakert lehet kirándulásunk első állomása. A Körösök felfedezéséhez Gyulavárin keresztül folytatjuk utunkat, ahol az Almásy–Pongrácz-kastély – közismert nevén gyulavári kastély – meghitt környezete csábít rövid megállásra és körbenézésre. Ezután már a Körösök vadregényes tája következik, a megzabolázott folyó, az ősi tölgyesek és egy tanösvény mutatja meg, milyen káprázatos is e vidék.

 

A túra időtartama nagyjából 5–6 óra.

 

Útvonal:

Élővíz-csatorna partja – Csigakert – Part utca – Körgát utca – Temesvári út – duzzasztó – gyulavári kastély – Dénesmajor – árvízvédelmi töltés – földút a Fekete-Körös gátján – Csigás-erdő – mályvádi őstölgyes – Városerdő (szabadstrand, Erdei Iskola, tanösvény)

 

 

2. Az „egy magyar nábob” nyomában  szabadkígyósi kalandozás

Tudta, hogy Jókai regényhősét, a magyar nábobot egy bizonyos Wenckheim József Antalról mintázta? A gazdag Wenckheim gróf egy 23 éves cselédlányt vett feleségül, az örökségre fogát fenő rokonság pedig dühében egy fekete koporsót küldött neki nászajándékul. A házasságból egyetlen gyermek, Krisztina grófkisasszony született, aki Frigyes nevű férjével a Monarchia egyik legszebb kései építésű kastélyát emeltette 1875 és 1879 között. Ez a kerékpáros túra Szabadkígyósra repít bennünket, és a magyar nábob nyomába ered: a településre érkezve előbb a nábob által épített Szent Anna kápolnát és a Ferenc József és felesége, Sissi látogatása alkalmából emelt diadalívet érdemes megcsodálni. A kígyósi tartózkodás csúcspontjaként az Ybl Miklós által tervezett – jelenleg felújítás alatt álló – kastély impozáns épületegyüttesét vehetjük szemügyre, zárásként pedig elidézhetünk egy keveset a kastély parkjában.

 

A túra hossza (oda-vissza) nagyjából 40 km, időtartama (beleértve a látnivalók megtekintését is) 6–7 óra.

Fontos tudnivaló! Gyula és Szabadkígyós között nincs kerékpárút – azonban viszonylag gyér a gépjárműforgalom – , ezért láthatósági mellény és sisak viselete szükséges!

 

Útvonal:

Belváros – Élővíz-csatorna partja Kisrománvárosig – Szent Kereszt temető – Kálvária kápolna – Hullató-halom – Ókígyósi major (templom, kripta, diadalív) – lipicai aranyménes – Wenckheim-kastély parkja és a kastély kívülről – Nagyerdő (kilátóval) és az ősgyep – vissza Gyulára

Nedvesebb időszakban a Nagyerdő és az ősgyep kerékpárral nem járható be.

 

 

3. Városerdő és Szanazug

 

Városerdő és Szanazug a város két üdülőterülete, amelyek nyáron kifejezetten nagy  népszerűségnek örvendnek. Városerdőn a tanösvény zegzugos útvonala, míg Szanazugban a Fekete- és a Fehér Körös összefolyásának mesés látványa teszi felejthetetlenné a túrát.

A 20 km hosszú útvonal nagyrészt kerékpárúton vezet, és a Fekete-Körös gátján húzódó 4 km hosszúságú szakasz, illetve a folyón komppal történő átkelés teszi igazán izgalmassá.

 

Útvonal:

Gyula – Városerdő – Erdei Iskola és tanösvény, szabadstrand – A Fekete-Körös jobb oldali gátja – Szanazug dobozi oldala – strandolás – komppal történő átkelés a gyulai oldalra – kerékpárúton vissza Gyulára

 

4. Gyula bejárása kerékpárral

 

Gyula igazi kerékpárosbarát város, köszönhetően a belváros minimális gépjárműforgalmának, a mediterrán hangulatú sétálóutcának, valamint a számos parknak és a hatalmas fáknak, a különböző, évszakoknak megfelelően kiültetett virágoknak. Érdemes tehát bringára pattanni, és felfedezni a város különleges emlékeit. Első kitérőként a város zöld folyosójaként működő Élővíz-csatorna mentén érdemes végigtekerni, majd Gyulaváriban a kastély parkjában megállva egy rövid pihenőt tartani. Visszaúton, a Fehér-Körös gátján kerekezve juthatunk vissza a városba, a Béke sugárúton haladva pedig felfedezhetjük a néhány éve megújított, több mint százéves Göndöcs-kertet. A történelem szerelmesei megcsodálhatják még a ferences rendi romkertet és a 18. században épült belvárosi katolikus templom csodaszép terét.

 

Útvonal:

Belváros – Part utca + Csigakert – Temesvári út – gyulavári kastély – Körös-gát + duzzasztó – máriafalvi híd – Béke sugárút – Göndöcs-kert – ferences romkert – Nádi Boldogasszony kegytemplom + Harruckern tér

 

 

5. Kerékpáros túra Békéscsabára

 

Békés megye székhelyére, a 60 ezres lélekszámú Békéscsabára is érdemes Gyuláról áttekerni. Már csak azért is, mert a két település mindössze 20 kilométerre található egymástól. A városba érkezve egyből egy új attrakció fogadja a látogatókat: a Csaba Park, ahol  a gyermekekre játszótér, a felnőttekre kellemes kikapcsolódás és pihenés vár. Ezután érdemes utunkat a belváros irányába folytatnunk, ahol a Széchenyi Liget idilli környezete után továbbhaladhatunk, és néhány fotó erejéig megállhatunk a Szlovák Tájháznál, Közép-Európa legnagyobb evangélikus templománál vagy a Munkácsy Mihály Múzeum patinás épületénél. A túra azoknak szól, akik imádnak bringázni, szeretnek szép épületeket és természeti helyeket fotózni, belesűrítve mindezt egy félnapos programba.

 

 

Útvonal:

Gyula – 44. sz. út melletti szervizút, Fényestől az Élővíz-csatorna melletti kerékpárút – Körte sori kerékpárút – Csaba Park – 44. sz. út melletti kerékpárút – Széchenyi Liget – Békéscsaba belvárosa: Szlovák Tájház, evangélikus nagytemplom és kistemplom, Munkácsy Mihály Múzeum,  Páduai Szent Antal katolikus templom, Városháza, Fiume Szálló, Jókai Színház – Gyulai úti kerékpárút – 44. sz. út melletti kerékpárút és szervizút – Gyula

 

 

Temészeti látnivalók

 

Mályvádi Őstölgyes

A Mályvádi Őstölgyes hazánk ezredik természetvédelmi területe, az Alföld második legnagyobb erdőssége. Gazdag vad- (országos jelentőségű dámvadállománya) és növényállománya (őstölgyese) miatt túrázók kedvelt célja. Békés megye legnagyobb összefüggő erdőjéből a Bihari-hegyeket is látni tiszta időben.

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »